Kuulin eilen Yrittäjäin Talousillassa todella innostavan Lauri Uotilan katsauksen taloustilanteeseen! Faktojen läpikäynti huumorilla höystettynä puri koko yleisöön. Esityksen mukaan Suomen taloustilanne on nyt ja jatkossa hyvä, ja vertailussa muihin maihin olemme kaikilla saroilla huippupäässä. Silti näemme ja kuulemme median ja poliittisten tahojen kautta pääosin surkuttelua, kriittisyyttä ja varoittelua.

Samaisessa tilaisuudessa esiteltiin 1200 Suomen suurimmalle yritykselle tehtyä kyselyä, jossa päälimmäiseksi itselleni jäi mieleen suurena haasteena henkilöstön saatavuus ja sitouttaminen. Tähän toivottiin uusia malleja ja lähestymistapoja. Johtaminen ja erilaisuuden ymmärtäminen ei ollut esillä, vaikka siellähän se ydin piilee.

Voisiko näistä vetää sellaisen johtopäätöksen, että suomalaiset kansakuntana ja työntekijöinä ovat jo uudistuneet, mutta johtaminen ja byrokratia on jäänyt muutoksen jarruksi?