Pinnalla on selkeästi kahta koulukuntaa, kun puhutaan nuorista työntekijöistä. Tutkimukset osoittavat sen, että työelämää aloittavat nuoret odottavat työnantajalta asioita, joihin perinteiset yritykset eivät ole tottuneet eivätkä varautuneet. Työn pitäisi olla merkityksellistä, arvostavaa ja hauskaa. Työssä pitäisi kehittyä. Muuta elämää täytyy olla, ja odotukset joustavuuteen, vapauteen ja pitkään lomaan saavat monet yritykset ja johtajat takajaloilleen. Sen sijaan uudistusmieliset kehittäjät ovat innoissaan uudenlaisesta työkulttuurista.

Onko sitten oikein, että keltanokat tulevat esittämään vaatimuksia? Mitä he liiketoiminnasta ymmärtävät. Pitäisi näyttää ensin mihin pystyy. Eihän muutkaan saa pitää lomia milloin tahtoo. Kyllä töissä ollaan tekemässä tulosta eikä pitämässä hauskaa.

Tällaisia kommentteja kuulin urani alussa. Ja näitä kuulen edelleen. Mikä ihme siinä on, ettei asioita pystytä yhdistämään järkevällä tavalla. Olisiko aika olla rehellinen perusasian kanssa – yritykset ovat olemassa tuloksen tekoa varten. Siihen ne tarvitsevat hyviä työntekijöitä. Hyvät työntekijät ovat sitoutuneita yhteiseen päämäärään. Tämä edellyttää selkeää johtamista ja työntekijöiden odotusten huomioimista. Kannattavan yritystoiminnan ehdoilla.

Tuloksellisuus, tuottavuus ja vastuullisuus – molemmin puolin. Tämän kirkastaminen on paikallaan useissa yrityksissä niin työnantajalle kuin työntekijöillekin. Voitaisiin vaikka löytää se kultajyvä, joka saa nykyiset ja uudet työntekijät sekä busineksen kukoistamaan!