Olen pohtinut pitkään johtamista eri viitekehyksissä – niin isoissa kuin pienissäkin yrityksissä, sekä johtajana että konsulttina. Keskustelimme aiheesta pienessä samanhenkisessä ryhmässä ja tästä innostuneena aloitimme alkuvuodesta kehittämishankkeen parin tutkijan ja konsultin kanssa. Olemme haastatelleet useita menestyneitä yritysjohtajia, ja olemme löytäneet yhteisiä piirteitä johtamiseen riippumatta yrityksen koosta, toimialasta tai elinkaaren vaiheesta. Jossakin tilanteesta jonkun elementin merkitys on suurempi, mutta yhtä kaikki, samat teemat toistuvat.

Yksi keskeisistä löydöksistä liittyy kirkkaaseen visioon ja fokukseen. On oltava luja tahto, uskottava ideaan, ja myös muut on saatava ideaan uskomaan ja siitä innostumaan. Yksinyrittäjänä pohdin tätä viestiä. Millä vahvistat uskoasi, jos sinulla ei ole tiimiä? Mistä tiedät milloin on aika lopettaa? Tai uudistaa toimintaa? Mistä tiedät mitä teet väärin, jos ei menestystä tule?

Sellaiset, jotka ymmärtäisivät sinun liiketoimintaasi, ovat kilpailijoita. Yrittäjäkollegat tuskailevat ihan riittävästi omien haasteiden parissa. Yrityskummit ja neuvojat katsovat numeroita ja liiketoimintaa, mutta he eivät pysty perehtymään riittävästi sinuun henkilönä. Sijoittajat tutkivat enemmän tiimiä, mutta entä jos et ole enkelien tarpeessa? Eikä ole tiimiä?

Edelläkävijyys vaatii jatkuvaa kehittämistä. Miten tasapainoilla fokuksen ja kehittämisen välillä? Onko visio pysyvää ja kehittäminen askeleita sen täyttymiseksi? Mistä tiedät yrityksen alkumetreillä, että tähtäät oikeaan? Sokea usko ja mieletön draivi? Vai pitäisikö yrityksen palkata heti tiimi? Ottaa niin paljon riskiä, että rahat loppuvat nopeammin ja laiva joko seilaa tai uppoaa? Pitääkö yksinyrittäjyyden olla yksinkannettua riskinottoa?

Olen puhunut tiimiyrittäjyyden puolesta. Unelmoin siitä, että yhteiskuntamme on valmis tukemaan pieniä yrityksiä, jotka saavat tehdä yhteistyötä eri tavoin. Haluan nähdä enemmän kevytyrittäjyyttä ja menestyneitä pk-yrityksiä. Odotan, että olemme valmiita yhdessä tekemiseen ja menestymiseen kilpailun ja toiselle pienyrittäjälle väkisin myymisen sijaan. Toivon jaettua riskiä ja joustavuutta. Yrittäjän kannalta ideaalista olisi, jos riskit ja joustot tuloksineen olisivat myös henkilöstön kannettavina ja nautittavina.

Mielestäni yritysneuvontaan kaikessa muodossaan pitäisi sisällyttää ammatillinen henkilöanalyysi. Miten yrittäjäkanditaatti voi, miten hän kokee onnistumiset ja epäonnistumiset, millainen taustatuki ja taloudellinen tilanne hänellä on, kuinka varma hän on yrittämisestä ja ideastaan, kuinka periksiantamaton, pystyykö tekemään päätöksiä, millainen riskinottokyky, entä muutoskyky jne. Koulutustaustalla ei tunnetusti ole merkitystä, ja osaaminenkin vanhenee sitä vauhtia, että sitä on turha liikaa tuijottaa. Näin on, vaikka harva sen ääneen sanoo!

Yksinkärsimisen sijaan on löydettävä keinot kaksin- ja yhdessäyrittämiseen heti alkumetreiltä. Näin välttyisimme yritysten lakkauttamisilta ja yrittäjien pahoinvoinnilta, ja saisimme kansantalouden nousuun!

2 thoughts to “Yksin vai yhdessä

 • Poke

  Terve
  Ehdottomasti yhdessä. Olette tehneet tutkimusta erilaisten johtajien joukossa. Se ei varmaankaan kuitenkaan ole paras foorumi purkaa omia tuntoja ja epäilyksiä.
  Olisiko mitään mieltä jos kasaisit epätieteellisen suljetun ryhmän esim. 80-luvulla Oulun koneella opiskelleista ihmisistä (kai meidät ihmisiksi luokitellaan😀). Pohdi heidän kanssaan. Meistä löytyy monen alan toimijoita emmekä todennäköisesti kilpaile samalla alalla.

  Mukavaa viikonjatkoa

  T. Yksi käteen purtu

  • Pirkko Huhta

   Kiitos kommentistasi! Tosi hyvä ajatus kerätä ryhmä kasaan ajatusten vaihtoon. Vähän fokuksesta riippuu onko tarvetta suljetulle ryhmälle, kun ajamme kuitenkin avoimempaa asioiden käsittelyä. Tämä blogi on minun omaa pohdintaa. Tutkimus on kyllä paljon muutakin kuin omien tuntojen ja epäilysten pohdintaa. Useampia Oulussa opiskelleita on ensimmäisessä vaiheessa jo haastateltukin. Tätä jatketaan! Ollaan kuulolla!

Comments are closed.